Skoči na glavni sadržaj
yoga studio padma
ned, 12/03/2023      
11:00h
III Južna obala br 11

Čakra Mandala Radionica

Svaka individua apsorbira univerzum u sebe (mikrokozmos) i ujedno je sam apsorbiran u univerzum (makrokozmos). Proces odnosa individue sa univerzumom, koji se dešava u svakom ljudskom biću, normalno ne “centrira“ispravno individuu u svijetu. Tantrički yogi prepoznaje ovu činjenicu “ekscentriranosti“ ili neadekvatnog centriranja i uči djelotvornu proceduru ispravka centriranosti. Mandala je tehnika korištena od yogija za ovu svrhu ispravka centriranosti. To je nacrt za reintegraciju ljudske svijesti sa apsolutnom svijesti.To je psihički kompleks koji omogućava povratak ljudske svijesti u njenu orginalnu kozmičku svijest. Prema tantra yogi kroz kontemplaciju mandale, yogin može ostvariti viša stanja integracije i ostvariti „kozmičku pričest“, jedinstvo, mikro- makro ujedinjenje.

Mandala se prevodi kao kozmički plan, mapa duše, plan psihe. Doslovno znači “krug“, može značiti i centar ili ono što okružuje.

To je slikoviti prikaz procesa ili devolucije jedne vrhunske svijesti, sloj po sloj,u ovu kreaciju velikog broja formi. Jednako daje shemu za povratak individue u puninu osnovne svijesti.U osnovi mandala je vidljivi geometrijski nacrt (plan) posebno krug ili koncentrični krugovi koji zatvaraju kvadrat koji je podjeljen u četiri trokuta označavajući sveukupnost postojanja. Simbolizira plan cijelog univerzuma.

Što su to mandale?

Značenje riječi mandala na sanskrtu je „krug“ ili „cijeli svijet“. Oblik kruga predstavlja zaokruženost, cjelovitost, puninu i cirkuliranje. Mandala svojom unutarnjom geometrijom, elementima, oblicima i koloritom oslikava određenu energetsku matricu. Raznolika dinamika mandala, njenih formi i oblika stimulira razne unutarnje potencijale, a slikanje i stvaranje mandale je duboko iscjeljujuće i meditativno iskustvo yoge. Na ovoj ćemo radionici naučiti temeljnu tehniku slikanja mandala na platnu uz pomoć akrilnih boja te naučiti teorijsko znanje o čakrama (krugovima energije u nama) i njihovoj važnosti za naše biće.

Što ćemo raditi?

Ovom umjetničkom radionicom radit ćemo na opuštanju uma, kreativnom izražavanju i aktiviranju svojih energetskih centara, čakri.

Prvo ćete riješiti test kako bi vidjeli koja od čakri nije u balansu te krećemo u kreativno izražavanje i balans te čakre.

Sedam čakri je: MULADHARA, bazna, zemlja; SVADHISTANA, sakralna, voda; MANIPURA, pupčana, vatra; ANAHATA, srčana, zrak; VISSUDHI, grlena, eter; AJNA, čeona, um; SAHASRANA, tjemena. Svaka čakra je energetski centar u tijelo zadužen za određena stanja i emocije. Kada su nam čakre u balansu živimo u harmoniji i miru, a kada nisu trebamo raditi kako bismo ih doveli u balans. Ovaj tip art terapije točkanjem i slikanjem može nam uvelike pomoći da smirimo um, dođemo u doticaj sa samima sobom i ponovno se povežemo s trenutkom.

Na kraju radionice dobivate vaše malo umjetničko djelo na platnu 20x20 cm nastalo upotrebom kvalitetnih akrilnih boja i pribora za točkanje, te dobivate na email zvučnu meditaciju za čakru koja nije u balansu. Kreativno stvaranje oslobađa maštu i kreativnu energiju shakti te nam pomaže da ostvarimo svoje pune potencijale. Na radionicu su dobrodošli svi neovisno o umjetničkom predznanju. Radionica je ograničena na 7 osoba.

Voditeljica radionice: Tamara Grdić, certificirana učiteljica joge od strane Swami Vivekananda Yoga University, Bangalore, India, 2020., bavi se aktivno jogom zadnjih 8 godina, prisustvovala raznim radionicama joge (tantra radionice, ashtanga, vinyasa, kirtani) i predavanjima, završila tečaj praktične filozofije u Zagrebu, master mind tečaj Inge Rock, Happiness program (sudarshan kriya) u sklopu AOL programa. Nakon povratka iz Indije počinje crtati Svetu geometriju, prvenstveno Sri chakru koja joj otvara vrata ka cijeloj priči u vezi umjetnosti pa tako i točkanja i slikanja na platnu. Filozofija i umjetnost življenja su oduvijek neodvojivi dio njenog života.

Gdje: Yoga studio Padma, Južna obala III 11, 10000, Zagreb

Kada: nedjelja, 12.ožujka 2023.

Trajanje: od 11h – 16h

Cijena: 30 eura

''Kroz svijest organiziramo i ostvarujemo svoj odnos prema većoj svijesti u kojoj smo sadržani. Međudjelovanje makro i mikrokozmosa su kontinuirani i spontani. Što smo prisutniji to je odnos spontaniji.''

Molim prijave do 08.03.2023. na email: grdictamara@gmail.com

Dobrodošli

O nama

Pridružite nam se i upoznajte dobrobiti drevne prakse yoge.

Tim učitelja u Padma studiju slijedi načela Hatha Yoge po učenju legendarnog Sri Dharma Mittre koji je osmislio yoga praksu po mjeri modernog čovjeka.

Kontakt info

Kontaktirati nas možete putem mobitela (WhatsApp, Viber također), emaila ili → kontakt forme.